Blog Waarom een ronde vergadertafel noodzakelijk is.

Inspiratie

Waarom een ronde vergadertafel noodzakelijk is.

Uit Canadees onderzoek is gebleken dat de geometrische vorm van de tafel bepaalt hoe individuen zich aan deze tafel gedragen. De klassieke vergaderzaal is vaak ingericht met een rechthoekige tafel, maar nu blijkt dat dit niet de beste keuze is. Waarom? En wat is dan wel de beste keuze?

Drisag Drisag

4 maart 2020

Vergaderruimte met omega stoelen by Drisag

Ronde tafels voor meer samenhorigheid

Koning Arthur wist het al langer. Een ronde tafel is dé beste keuze als het op vergaderen aankomt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit nu ook, want een ronde of ovale vergadertafel zorgt – in tegenstelling tot een rechthoekige - voor een samenhorigheidsgevoel. Collega’s aan deze tafels krijgen sneller het gevoel bij de groep te horen. Collega’s aan een rechthoekige vergadertafel daarentegen gaan zich meer identificeren als een individu en het gezamenlijke doel uit het oog verliezen. Bovendien is het zo dat er bij een ronde tafel niemand aan het hoofd zit, waardoor alle collega's op gelijk niveau starten aan de vergadering.

Ronde tafels voor minder discussies

Daarnaast ontstaan er aan cirkelvormige vergadertafels minder discussies. Iedereen zit dicht bij elkaar en heeft rechtstreeks oogcontact. Klanten en collega’s zijn hierdoor minder geneigd om confrontaties aan te gaan. Wil je een vergadertafel waar je met meerdere mensen aan kan zitten zonder de voordelen van een ronde tafel te verliezen? Kies dan voor een ovale tafel.

Wil jij ook minder discussies aan je vergadertafel?

Drisag luistert naar jouw interieurwensen en geeft vakkundig advies. Kan jouw vergaderzaal een opfrissing gebruiken? En wil je de productiviteit van je werknemers verhogen?

rode vergaderzaal met stoelen en ronde tafels

Wil je productiever vergaderen?

Ge met ons in gesprek.