Tip 30 juli 2018

Doen: muziek op kantoor

Muziek tijdens de werkuren? Voor sommigen klinkt het vreemd, terwijl het voor anderen de normaalste zaak van de wereld is. Wat blijkt? Muziek doet iets met je. In de file, tijdens je workout, op feestjes, én ook op het werk. Een reden te meer om de radio te laten spelen.

Hoe muziek zorgt voor betere resultaten

Luister jij op je werk naar je favoriete muziek? Dan heeft dat een effect op je lichaam. Door naar muziek te luisteren komt er namelijk dopamine vrij in je hersenen. Dat is de stof waar je gelukkig van wordt. Vergelijk het met het gevoel dat je krijgt van een heerlijke maaltijd of de aanwezigheid van een fijn persoon.

Onbewust voel je je ook veiliger, waardoor je hersenen zich minder moeten focussen op bedreigingen in je omgeving. Dat zorgt ervoor dat er meer ruimte vrijkomt om volledig gefocust te kunnen werken. Muziek beïnvloedt je productiviteit dus op een positieve manier. Door te werken op het ritme van de muziek wordt je probleemoplossend vermogen gestimuleerd. Je gaat creatiever aan de slag, en creëert zo betere oplossingen.

Muziek op kantoor

Welke muziek je best speelt op kantoor

Natuurlijk geldt dit niet voor eender welk soort muziek. Het is belangrijk dat je er graag naar luistert, en dat het je niet afleidt van wat echt belangrijk is. Afhankelijk van het type job dat je uitvoert kies je voor een deuntje dat iets meer tempo heeft, of voor een rustgevende track.

Werk je bijvoorbeeld in een magazijn? Of heb je een fysiek intensieve job? Dan is dancemuziek een van de betere keuzes. Zolang het maar een bepaald tempo heeft. Hou je meer van hardrock? Ook dat is een goede keuze.

Als je een kantoorjob hebt kies je beter voor een rustiger tempo. Voor muziek die niet té aanwezig is, zodat je je nog steeds kunt concentreren op je werk. Niet te veel uitschieters, niet te veel hoge tonen. Instrumentaal is een voorbeeld, net als klassiek. Ook rustige pop en rock komen in aanmerking. Zolang je het maar graag hoort.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.