Thuiswerken 12 april 2021

Meer collegialiteit op 1,5 meter

We werken al meer dan één jaar van thuis uit.  Met thuiswerk als norm hebben onze sociale contacten een enorme klap gekregen. Maar liefst 78% van de werknemers zegt dat hun sociale contacten op het werk zijn afgenomen tijdens de coronacrisis. Het grote gevolg hiervan is het risico om eenzaam en sociaal geïsoleerd te geraken. Maar gelukkig zijn we creatief om onze sociale contacten op te krikken en eenzaamheid tegen te gaan. Ben jij al mee? Hieronder vind je 5 verschillende manieren om vervreemding met je collega’s en het bedrijf tegen te gaan.

1. Praat niet enkel met collega’s over het werk

Vaak beschouw je je collega’s ook als vrienden. Spreek één-op-één af met die collega/vriend(in). Praat uiteraard niet alleen over het werk. Maar spreek af om wat bij te kletsen over het dagelijks leven, het te hebben over leuke anekdotes over de kinderen of om even je hart te luchten. Door niet over werkgerelateerde onderwerpen te praten verzet je voor 100% je zinnen.

 

2. Neem geregeld contact op met je collega’s: dagelijkse virtuele koffieklets?

Mis jij ook de spontane praatjes aan het koffiemachine? Jammer genoeg moeten we deze babbel aan het koffiemachine noodgedwongen missen. Spreek daarom met je collega’s wekelijks op een vast moment af om een virtuele koffieklets te houden. Maak gebruik van de gratis applicaties zoals Zoom en Teams. Applicaties die iedereen ongetwijfeld kent, maar gebruik ze ook voor contact buiten het werk. Zet tijdens de virtuele koffieklets zeker je camera aan. Dit bevordert de menselijke interactie en het persoonlijk contact. Je zal ongetwijfeld merken dat het veel fijner is om elkaar even te zien dan naar een profielfoto te staren.

3. Kijk naar wat nog wél kan

Verleg je focus en kijk naar wat nog wel kan. Zoals thuiswerken in stijl. Je kledij is ook tijdens thuiswerken erg belangrijk. Om in je gewoon ritme te blijven, is het beter om je oude gewoontes aan te houden. Ga daarom niet in je joggingkledij voor je bureau zitten, maar  kleed je op zoals je naar kantoor zou gaan. Hierdoor heb je meer zelfvertrouwen en je humeur gaat erop vooruit. Ideaal toch?

 

4. Houd niet enkel digitaal contact

Vind je de afstandsgesprekken niet voldoende om te ventileren en wil je bovendien een frisse neus halen ophalen? Dan kan je een wandelsessie organiseren met één van je beste vrienden/vriendinnen. Door het vele praten over koetjes en kalfjes geraak je maar niet uitgebabbeld. Je gaat je nog moeten haasten om op tijd terug te beginnen met werken na die welverdiende pauze. Je hebt je zinnen verzet en bent helemaal klaar om er voor de volle 100% terug tegenaan te gaan!

 

5. Bekijk tijdens je lunch een aflevering van je favoriete serie

Een gek idee? Helemaal niet! Kijk tijdens je lunch naar je favoriete serie. Je kent deze personages door en door en je voelt je enorm betrokken met hun leven. Je voelt je helemaal ontspannen. Daar bovenop komt er tijdens het eten en kijken van je favoriete serie een de stof dopamine vrij. Dit zorgt voor een tevreden gevoel. Kortom lunchen en één aflevering meepikken, is de boodschap.

Dit is maar een tipje van de ijsberg. Dankzij de innoverende technologie en het internet heb je tal van mogelijkheden om van thuiswerken een feestje te maken. Maar onthoud vooral: je staat er niet alleen voor. De pandemie heeft de hele wereld in haar macht, maar er is iets dat niet ten onder gaat namelijk de technologie. Maak hem tot je vriend en je bent zo verbonden met je echte vrienden en werkmakkers. Nog eventjes volhouden.

Benieuwd hoe jouw werkplek er in de toekomst zal uitzien? Contacteer onze adviseurs voor een verhelderend gesprek.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.