Inspiratie 4 december 2020

Kantoorinrichting doorheen de jaren

Drisag viert deze maand z’n vijftigste verjaardag. Dit wil zeggen dat we kantoorinrichtingen leveren sinds 1970. Maar sinds die tijd is de manier van werken en het meubilair enorm geëvolueerd, van staal naar hout tot huiselijk meubilair. Bovendien kende de technologie gigantische ontwikkelingen. Zo kwamen er steeds meer en snellere apparatuur op onze bureaus terecht. Buckle up for the ride, want we nemen je mee naar lang vervlogen tijden. Naar het jaar 1970 om precies te zijn. Het jaar waarin autogordels voor het eerst verplicht werden, Paul McCartney aankondigde dat The Beatles uiteengingen en de BRT voor het eerst een aantal programma’s in kleur uitzond.

Van kleurrijke flower power naar monotone cubicles

Wie aan de jaren 70 denkt, denkt vooral aan flower power. En dat zagen we terug in veel kantooromgevingen. Het stalen kantoormeubilair stond schools opgelijnd in een open kantoortuin. Kantoormedewerkers kregen steeds meer apparaten op hun bureau gezwierd. De telefoon deed zijn revolutionaire intrede.

Dan kwam de fax, in de jaren 80. Die maakte het makkelijker om contracten, brieven en reclame vanop afstand door te sturen. Snelheid en efficiëntie waren dan ook twee bloeiende concepten in de zakenwereld. Maar de flower power kleuren verdwenen op de werkplek en moesten plaats maken voor veel bruintinten en houten bureaus. Bovendien wilde de directie het verschil in rang met hun medewerkers duidelijk maken. En dat deden ze met luxueuzere meubels.

De jaren 90 werden gekenmerkt door de Amerikaanse trend ‘de cubicle’. Veel medewerkers werden hier naast elkaar gezet in één grote kantoorruimte en werden afgescheiden door middel van akoestische wanden. Akoestiek werd zo steeds belangrijker. Naast deze overgewaaide Amerikaanse trend zagen we ook meer en meer afgesloten werkruimtes. Iedere medewerker of dienst werkte in een afgesloten ruimte met elk een eigen computer. Zo was er plaats voor voldoende concentratiemomenten doorheen de dag. De trendkleur van toen was grijs, in alle mogelijke tinten.

 

Bedrijfscultuur in het interieur

De evolutie zette zich verder en de e-mail deed zijn intrede waardoor de fax steeds meer naar de achtergrond verschoof. De jaren 2000 kenmerkte zich naast het elektronische gebeuren ook door de terugkomst van landschapskantoren, of kantoortuinen zoals ze dat destijds noemden.

Maar vanaf 2010 werd de werkplek meer gezien als een ontmoetingsplaats. Voor jonge bedrijven was dit de ideale manier om zich te differentiëren. Zij weerspiegelen de bedrijfscultuur in hun interieur. Denk maar aan speelse elementen zoals een kleurrijk ballenbad, energiegevende glijbaan of sportief basketbalveld. Ontmoetingen gebeuren niet meer in een vergaderzaal, maar vinden plaats in flexibele loungeplekken. Met of zonder hangmat.

Het kantoor als tweede thuis en thuiswerken

Door het coronavirus kennen we de verschuiving naar het thuiswerken. En ook hier is er nood aan een comfortabele uitrusting. Het hebben van een zit-sta bureau, ergonomische bureaustoel en misschien zelfs akoestische oplossingen zijn belangrijke agendapunten bij werkgevers en werknemers.

We kunnen niet in een glazen bol kijken, maar verwachten dat telewerken of hybrid werken een blijvertje is. Maar wat ook een opvallende trend is, is dat het kantoor meer en meer wordt gezien als een tweede thuis. Veel bedrijven kiezen huiselijke kleuren en meubilair uit dat het thuisgevoel opwekt.

Wil jij ook helemaal up-to-date zijn met de nieuwste trends en je bedrijfscultuur tot leven brengen in je interieur? Ga met ons in gesprek en wie weet voelen je medewerkers zich in een mum van tijd thuis op het werk.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.