Achter de schermen 24 november 2020

Hoe het allemaal begon

We bestaan 50 jaar. Tijd dus voor een beetje geschiedenis, we gingen van kinderwagens naar stoelenonderstellen naar fabrikant en inrichter van totaalprojecten.  Maar dit gebeurde uiteraard niet in een handomdraai. Hoe dan wel? Door met onze tijd mee te gaan en te blijven innoveren. Lees hier een vleugje nostalgie uit de rijke geschiedenis van Drisag.

Hoe het allemaal begon met kinderwagens 

In de jaren vijftig kende België een heuse babyboom. Hier zag de rasechte Antwerpenaar Leon Driessens een gat in de markt. Hij startte het bedrijf Driessens Agenturen op en begon onderdelen voor kinderwagens te verkopen aan ateliers. In deze tijd bestond er nog geen e-mail, laat staan een fax. Ze gebruikten de Telex om te communiceren. Aan de hand van een zesletterige identificatie code kon men de afzender van zo’n Telex bericht achterhalen. Bij Driessens Agenturen was deze code, Drisag. En zo is de huidige bedrijfsnaam geboren.

Toen de babyboom voorbij was en er dus ook minder vraag was naar onderdelen voor kinderwagens, viel het bedrijf in een zwart gat. Onze voorgangers moesten  noodgedwongen op zoek gaan naar een andere invulling van hun bedrijfsactiviteit. Ze waren sterk in het plooien van buis en chromeren. De stap naar stoelonderstellen uit chroom was snel gezet. Vanaf 1970 leverde Drisag dan ook onderdelen aan meubelfabrikanten. Dit waren vooral sledeonderstellen die vaak in kantooromgevingen gebruikt worden. En zo groeiden we langzaam maar zeker uit naar een agenturenfirma in kantoorstoelonderdelen. We verkochten onder andere kruisvoeten, mechanieken en armleggers aan bedrijven die daar dan op hun beurt kantoorstoelen mee produceerden.

De eerste stap naar een eigen kantoorstoel

In 1978 investeerde Drisag voor het eerst in matrijzen voor een eigen kantoorstoel. Ook ontwikkelde Drisag een geavanceerd mechanisme voor deze bureaustoel. De stoel was zowel qua mechaniek als qua vormgeving zeer vooruitstrevend. Daarnaast werd deze stoel volledig aangepast aan het moderne kantoorleven van die tijd, wat haaks staat op de idealen van nu. Zo werden er wieltjes onder de stoelen voorzien zodat je makkelijk al zittend naar de kast kon rollen. En de rug van de stoel had een peervorm zodat de schouders vrij waren. Al zittend een map uit de kast nemen, kon hierdoor een pak makkelijker. Tijden veranderen.

De volgende grote stap werd in 1981 gezet waarbij we in één keer van agenturenfirma naar producent van kantoorstoelen evolueerden. We besloten deel te nemen aan een aanbesteding van de Belgische staat. Na diverse testen werden onze bureaustoelen goedgekeurd en werd Drisag de toekomstige leverancier van de Belgische overheid. We leverden in die tijd meer dan tienduizend modellen die je soms nu nog terugvindt bij bepaalde overheidsdiensten.

Van stoelenfabrikant naar projectleverancier met eigen productie-atelier

In 1987 nam de familie Renders, Drisag over. Kort daarna volgde er een belangrijke fusie tussen twee bedrijven waarbij we een metaalafdeling met eigen lakstraat en een houtatelier samenbrachten. Voeg hierbij onze reeds bestaande stoffeerderij en assemblage toe en we hadden ineens heel wat ambachten in eigen huis. Hierdoor verhuisden we in 1989, van Deurne naar het Kempense Herentals, naar een groter productie-atelier.

Deze verandering opende heel wat deuren voor Drisag als bedrijf. Het is ook meteen de aanzet voor de kwaliteitsproducten die we vandaag nog steeds aanbieden. We evolueerden samen met de nieuwste trends en groeiden uit tot experts in het creëren van inspirerende interieurconcepten. Het gaat dus niet meer alleen over het aanbieden van ergonomische kantoorstoelen, maar over het inrichten van totaalprojecten. Van uitnodigende ontvangstruimtes naar inspirerende vergaderruimtes tot gezellige lunchplekken.

Wil jij onze Drisag experts met jarenlange ervaring aan het werk zien? Laat het ons weten en wie weet toveren wij binnenkort jouw werkplek om tot een inspirerende omgeving waar ruimte is voor ongeziene creativiteit.

 

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.