Ergonomisch werken
Ergonomie 19 juli 2018

Hoe een ergonomische werkplek je flow optimaliseert

Flow. De bijna mythische toestand waarbij alles ‘zo maar’ schijnt te lukken. Concepten zitten juist, rekeningen kloppen, beslissingen worden genomen, … En dat bijna zonder moeite. Een ergonomische werkplek creëert zo’n flow. De voordelen zijn eindeloos.

Een ergonomische werkplek

Ergonomie is een van de basisfactoren die zo’n flow mogelijk maken. Om in een goed werkritme te geraken moeten zo veel mogelijk hindernissen weggenomen worden. Zowel fysiek als mentaal.

Ergonomie houdt in dat werkprocessen en de fysieke omgeving één worden met de uitvoerder en zijn taken als centraal gegeven. Wat moet wanneer gebeuren? Volgens welk proces? Met welke bewegingen? Al deze zaken creëren een werkomgeving waarin jij en je team optimaal kunnen functioneren.

Ook mentaal gezien is ergonomie van belang. Mensen presteren beter als ze zich goed voelen in hun werkomgeving. Een mooi en doordacht ingericht kantoor is dan geen kost, maar een investering in je bedrijfsprocessen.

Ergonomisch werken

Hoe goed zit jij? Het belang van fysieke ergonomie.

Een goede kantoorstoel is van groot belang voor een gezonde, verantwoorde werkhouding. Een kantoorstoel ondersteunt de rug en het bekken optimaal en voorkomt allerlei klachten door het principe van ‘bewegend zitten’.

Ook de inrichting van de werkplek heeft een grote invloed op je werkcomfort en gezondheid. Een paar eenvoudige veranderingen hebben vaak een groot effect. Denk maar aan je zithoogte, de afstand van je beeldscherm, en de juiste positie van je bureau. 

Hoe goed voel je je? Het belang van mentale ergonomie

Mensen zijn emotionele wezens. En emoties zijn beïnvloedbaar. Er zijn heel wat studies gebeurd naar de impact van de werkomgeving op de prestaties van het personeel. De algemene conclusie? Wie zorgt voor een aangenaam en werkgericht klimaat, krijgt sterk verbeterde prestaties.

Ergonomisch werken

Wat is dat dan juist, zo’n aangenaam klimaat? Hoe ziet er dat uit? Mensen moeten hun basisbehoeften vervuld zien, als ze mentale ruimte willen vrijmaken voor creatieve arbeidsprocessen. Je hebt dus nood aan een aangenaam warme, lichte en fris geurende werkplek. Een plek waar je je goed voelt.

Een efficiënt kantoor is niet enkel aangenaam, maar ook werkgericht. Het moet je aanzetten tot het vervullen van je dagdagelijkse taken. En daar kunnen natuurlijk verschillen inzitten. Een benchtafel past misschien op een marketingafdeling, maar niet op de loonadministratie. Afhankelijk van jouw type bedrijf pas je de werkomgeving aan.

Meer weten over ergonomie, en hoe dit jouw werknemers in de juiste flow brengt? Onze experts staan voor je klaar. Met gericht advies, helemaal op jouw maat.

Contacteer onze experts

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.