Welzijn 12 april 2021

Hoe elkaar begroeten in tijden van corona?

Weet je nog dat we elkaar gewoon een hand gaven bij een ontmoeting? Inderdaad, dat lijkt wel een eeuwigheid geleden. Waar is de tijd toch gebleven? Maart 2020 gingen we een eerste keer in lockdown en werd handengeven een big no-go. De vraag die iedereen zich vanaf toen stelde: hoe begroet ik iemand dan wel in tijden van corona? Hieronder vind je 5 leuke alternatieven voor de klassieke handdruk.

1. Time to bump those elbows

Al snel kwam men met het idee om elkaar een elleboog te geven in plaats van een hand. Inmiddels is dit het nieuwe normaal geworden. Maar sinds corona hoesten en niezen we ook in onze ellebogen. Een beetje raar en onhygiënisch om elkaar dan met diezelfde elleboog te begroeten, niet waar?

Wist je dat; de ellebooggroet helemaal niet nieuw is maar al bestaat sinds 2006. Tijdens de uitbraak van de varkensgriep stelde de Wereldgezondheidsorganisatie deze manier van begroeten voor.

2. Stick out your tongue

Klinkt misschien gek. Maar in Tibet begroeten de mensen elkaar al eeuwenlang op deze manier. Deze begroeting heeft uiteraard een gepaste introductie nodig, niet overal zal de begroeting maatschappelijk geaccepteerd worden. Het is echter wel een grappige en aparte manier om elkaar te begroeten. Greet each other in a tibetan way!

3. Footshake

Waarom niet je voeten gebruiken? Voor deze internationaal populaire ‘footshake’ bestaat tot op heden geen Nederlandse vertaling. De begroeting kreeg de bijnaam ‘Wuhanshake’. Omdat er een filmpje van de Tanzaniaanse president opdook die de ‘foodshake’ deed met een oppositieleider. Dit filmpje ging viraal in de Chinese stad, Wuhan.

De begroeting is helemaal niet onhygiënisch en ook nog eens leuk om te doen. Je kan elkaar simpelweg aantikken met de binnenkant van je voet, lekker makkelijk. Maar je kan hier ook creatief mee omspringen en een hele choreografie bedenken. Dit maakt de begroeting informeel en plezierig. Let’s dance!

4. Sing-a-long

Wat is je favoriete liedje? Gebruik het refrein hiervan om iemand te begroeten, dit maakt het amusant en persoonlijk. Laat je maar eens goed gaan, dit keer mag je lekker hard en vals zingen. Zing die coronafrustraties eruit.

5. Hand gestures to the rescue

Zing of dans je niet graag? No problemo, verzin een tof handgebaar. Een knipoog vergezelt van een wijsvinger of het rock ’n roll handgebaar gepaard met een toepasselijke headbang. De alternatieven zijn oneindig, the only limit is your imagination!

 

Met deze 5 tips kan je in ieder geval al enkele ongemakkelijke situaties vermijden. Het zit er bij de meeste van ons ingebakken om elkaar de hand te schudden. Deze gewoonte verander je niet zomaar. Je moet mensen, vooral op plekken waar we elkaar veel de hand schudden, eraan herinneren dat dit niet meer kan. Je kan dit gewoon zeggen maar je kan dit ook op een ludieke manier aanpakken. Zo kan je bijvoorbeeld een bordje aan de inkom zetten waarop staat: ‘Vanaf hier zwaaien wij naar elkaar’.

Als we allemaal weten wat we moeten doen en hiervan overtuigd zijn, is de situatie niet meer ongemakkelijk. We moeten nieuwe gebaren als normaal gaan zien. Vooral leidinggevende figuren in bedrijven, influencers of politiekers gaan hierin een grote rol spelen. Zij zullen het goede voorbeeld geven zodat de nieuwe gebaren sociaal geaccepteerd worden. Door iedereen hier aan te herinneren op een luchtige en amusante manier, zullen die ongemakkelijke situaties snel passé zijn.

Kom je graag een kijkje nemen in onze showroom? Maak hier je afspraak en we verwelkomen je graag met één van bovenstaande vijf alternatieve begroetingen.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.