Focusruimte in vilt
Akoestiek 24 oktober 2022

Het geheim voor focus in een wereld vol afleiding

Heb je wel eens het gevoel dat je werkdag heel druk aanvoelde? Je was constant aan het switchen tussen je inbox, lange vergaderingen en meldingen van groeps-chats. Als je dan terugblikt op je dag, heb je dan het gevoel dat je echt productief was of gewoon .. druk? Kortom: ben je ook maar iets dichter bij je lange termijn doelen gekomen? Zo niet, dan is het tijd voor een andere aanpak. Het is tijd om jezelf te ontdoen van alle randzaken. Wij geven je de tips en tools voor meer concentratie, focus en werkplezier.

1. Zet je meldingen uit
Pling – You’ve got mail.
Of is het pling – weg concentratie? Herkenbaar hé. Net wanneer je in de juiste flow zit, krijg je een melding. Een e-mail, berichtje, de groeps-chat of een melding van sociale media die je plotseling uit je concentratie rukt. Begin met enkele vaste momenten om je mails te checken. Zet nadien je meldingen uit én leg je gsm weg. Efficiënt werken in de buurt van je gsm is moeilijk. Laten we eerlijk zijn. We weten allemaal hoe het is om een halfuur of langer op LinkedIn, Facebook of Instagram te scrollen.
“Ik moet op de hoogte zijn van de nieuwste trends”. Ja, maar al heel snel switch je van interieurtrends naar kattenvideo’s en ben je vergeten waarom.

2. Zoek de stilte op
De ene collega heeft het graag muisstil, de andere werkt het liefst op de beats van heavy metal, yyeeaah 🤘🏼
Zet je hoofdtelefoon op of ga een uurtje apart zitten in een focusruimte. Maak duidelijke afspraken met je collega’s. “Wil je me niet storen wanneer ik mijn hoofdtelefoon op heb?”

3. Blijf bewegen
Als je regelmatig beweegt, ben je alerter, productiever en stressbestendiger. Je werkplezier neemt toe! Bewegen is dubbel zo leuk als je het samen met je collega’s doet. Plezier gegarandeerd! En je bouwt ook aan de werksfeer, de teamspirit en het imago van je onderneming. Investeer in een zit-sta bureau. Je doorbreekt je statische werkhouding die op termijn erg belastend en nefast kan zijn. Goed voor de geest, gezondheid en gemoed.

 

4. Minimaliseer multitasking voor maximale concentratie
Het spel van focus behouden is eigenlijk heel simpel: als je wisselt ben je af. To-do lijstjes zijn een must. Net zoals een realistische planning. Noteer eerst alle taken in willekeurige volgorde zodat je hoofd leeg is en alle taken op papier staan. Verdeel grote taken in deeltaken die je één voor één af kunt werken. Keep it real en up to date.

5. Neem tijd voor pauze
Je kunt niet de hele dag werken! Te lang doorwerken is niet productief en gaat ten koste van je productiviteit en je creativiteit. Een korte pauze om de 1.5 à 2 uur is perfect om je zinnen te verzetten. Ontspan niet in dezelfde omgeving als waar je werkt. Gun je brein dat beetje rust en ontspan alleen op plekken die echt bedoeld zijn om te relaxen. Zo kan je er nadien weer extra hard in vliegen.

Productiever werken dankzij een slimme kantoorinrichting? Onze interieurspecialisten geven je het gepaste advies. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via e-mail, ons telefoonnummer(+32 14 23 11 11)  of het contactformulier. Wij helpen je graag verder!

*FocusPod: Design by DutchDeco

 

 

 

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.