Goed zitten in 6 stappen
Of je nu thuis werkt of op kantoor, een goede zithouding is belangrijk. Die zorgt ervoor dat je aangenaam en comfortabel werkt zonder rugklachten of last aan je nek. Een ergonomisch verantwoorde zithouding bereik je in 6 eenvoudige stappen.
1. De ideale zithoogte? Knieën in hoek van 90 graden
De hoogte van je stoel moet zodanig ingesteld zijn dat je gewicht egaal verdeeld is over het zitvlak en daardoor ook over je bovenbenen. Zo vermijd je drukpunten.
Hoe doe je dit concreet? Stel je hoogte zo in dat je knieën een hoek van 90 graden vormen. Beide voeten moeten hierbij plat op de grond staan. Tip: Check dit elke dag opnieuw, want de zithoogte kan veranderen naargelang je schoeisel. Denk maar aan hakken of sportschoenen.
2. Check je zitdiepte met je vuisten
Ook bij de zitdiepte moet je ervoor zorgen dat je gewicht verdeeld wordt over de gehele lengte van je bovenbenen. Er mag geen afknelling of drukpunt ontstaan. Hierdoor heb je minder last van vermoeide benen.
Hoe doe je dit concreet? Zet jezelf zo ver mogelijk naar achteren tegen de rugleuning. Als je een vuist tussen je knieholte en de zitting kan plaatsen, zit je goed.
3. Bekken naar voren door de bekken-lendensteun
Als je rechtstaat zijn je bekken naar voren gekanteld. Wanneer je zit, kantel je je bekken naar achteren. Dit moet je vermijden zodat je wervelkolom niet vervormt. Creëer dus een goede zithouding door je bekken naar voren te kantelen.
Hoe doe je dit concreet? Stel je rugleuning zo in dat je het een beetje voelt duwen tegen je bekken. Ga ook hierbij helemaal naar achteren zitten in je stoel.
4. Laat je armen rusten op de armsteunen
Zitten is meer belastend voor je tussenwervelschijven dan rechtstaan, maar dat is snel op te lossen. Door je armsteunen te gebruiken, ontlast je je rug.
Hoe doe je dit concreet? Stel je armsteunen zo in dat je armen echt rusten op de steunen. Tip: Als je veel aan je computer werkt en het toetsenbord gebruikt, draai je je armsteunen best naar binnen. Dan volgen ze de V-vorm van je armen en ondersteun je ze optimaal.
5. Dynamisch zitten? Blijf in beweging en schommel
Je bureaustoel is nu ingesteld, maar je zit nu in een statische zithouding. Met de volgende tips maak je ook dynamisch gebruik van je Drisag bureaustoel.
Als je een bureaujob hebt, is bewegend zitten essentieel voor je gezondheid. Door alle scharnierpunten in je lichaam minimaal in beweging te brengen, voorkom je dat je je gewrichten verkrampt.
Hoe doe je dit concreet? Stel je bureaustoel zo in dat je zonder al te veel moeite rustig van voren naar achteren kan schommelen. Als je hem te zwaar instelt, zit je alsnog statisch. Stel je de bureaustoel te licht in, dan lijk je naar achteren te vallen. Zoek dus het ideale evenwicht.
6. Extra dynamisch zitten? Zitting kantelen
De rugleuning en het zitvlak bewegen minimaal om zo het naar voren kantelen van de bekken te stimuleren. Zo vermijd je rugklachten en zit je ergonomisch goed.
Hoe doe je dit concreet? Door de hendel linksonder het zitvlak uit te trekken, kan je dit mechanisme aanzetten. Tip: hanteer de laatste twee stappen zorgvuldig en blokkeer ze niet zodat je steeds dynamisch zit. In het begin is dit altijd een beetje wennen, maar na een aantal dagen ben je gewend aan een ergonomische goede zithouding zonder rugklachten of last van je nek.
Je bureaustoel is slechts één van de componenten van je werkplek. Met deze 6 stappen staat hij in no-time perfect ingesteld voor jou.