Zwarte bureaustoel, witte bureau
Ergonomie 22 juni 2021

Econic bureaustoel: een project van lange adem

Maar liefst 24 maanden geleden begonnen we te spelen met het idee om een ecologische bureaustoel te ontwikkelen. Een Drisag design waar circulariteit centraal staat. Maar hoe begin je hieraan? En welke fasen hebben we doorlopen? Ons ontwerpteam vertelt er graag alles over.

“We merkten een sterke vraag uit de markt naar een andere vorm en vooral een duurzame bureaustoel. Door middel van een marktonderzoek konden we nieuwe noden ontdekken. We stelden een intern eisen en wensen pakket op. Wat stond daar zoal in? Meerdere technische aspecten met een rode draad namelijk, een circulaire opbouw die voldoet aan de nieuwste ergonomische Europese norm,” vertellen Niek, Sam en Isaac.

Zwarte bureaustoel aan witte bureau

 

1. Ontwerpfase

“Van zodra we in grote lijnen weten welke richting we uit wilden gaan, konden we met ontwerpen beginnen. Dit gebeurd steeds in fases. We hielden rekening met de nieuwste ergonomische Europese normen EN 1335-2020 en ISO 24496 die nu ook als ‘Type Ax stoel’ gedefinieerd staat. Dit bepaalt het vertstelbereik van de stoel. Rond dit bereik wordt dan de vorm ontworpen. Dit was voor ons een grote uitdaging. Het moet niet enkel ergonomisch zijn maar ook nog eens een streling voor het oog,” legt ons driekoppig ontwerpteam uit.

Na het vastleggen van het verstelbereik en de vorm wordt de stoel uitgewerkt, intern getest, herbekeken en verder verfijnd. Deze fase is het meest tijdrovend. Telkens enkele kleine aanpassingen, accenten die aangepast worden of matrijzen die opnieuw worden gemaakt. Na vele 3D modellen en real life size testmodellen, is er uiteindelijk een finaal ontwerp.

2. Ecologisch  produceren

Niek, Sam en Isaac vertellen dat ze ook nog een ander aspect in het achterhoofd hielden. “Het doel was om zo ecologisch mogelijk produceren. Alsook het recycleerbaar maken van alle onderdelen. We moesten het schuim aanzienlijk verminderen. Deze component is namelijk het meest vervuilende van de hele opbouw van een bureaustoel. Schuim wordt steeds verlijmd op andere onderdelen waardoor het vaak niet meer gescheiden kan worden. Dus kwamen we op een nieuw idee voor de rugleuning van de stoel. We gingen niet voor een verlijmde rug met schuim, noch voor een netweave rug.”

 

Zwarte bureaustoel, onderstel

 

 

3. Testfase

Tot slot wordt de bureaustoel getest in een testcentrum op het ergonomisch verstelbereik en de duurzaamheid. Na goede testresultaten hebben we het certificaat in handen en is onze bureaustoel officieel EN 1335-2020 gecertificeerd.

Een nieuwe bureaustoel die ergonomisch, ecologisch en iconisch is, Econic.
De kantoorstoel waarbij we het duurzame met welzijn combineren.

Wil jij deze stoel 10 werkdagen testen in je bedrijf? Laat je gegevens hier achter.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.