Akoestiek 1 juni 2023

Drie mythes over akoestiek ontkracht

Een goede akoestiek is essentieel voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Helaas zijn er enkele hardnekkige mythes en misvattingen die de ronde doen over akoestiek op kantoor. In deze blogpost willen we drie van deze mythes ontkrachten en een realistisch beeld schetsen van hoe akoestiek daadwerkelijk van invloed is op de werkomgeving.

Mythe 1: “Akoestiek is alleen belangrijk in concertzalen en opnamestudio’s.”

Realiteit: Akoestiek is overal om ons heen, niet alleen in professionele muziekruimtes. Of het nu gaat om kantoren, restaurants, klaslokalen of zelfs onze eigen woonkamers, de akoestiek heeft invloed op de manier waarop we geluid waarnemen. Slechte akoestiek kan leiden tot echo’s, geluidsvervorming en vermoeidheid bij het luisteren. Het optimaliseren van de akoestiek in elke ruimte kan de luisterervaring verbeteren, ongeacht de functie ervan.

Mythe 2: “Akoestische maatregelen zijn te duur en tijdrovend.”

Realiteit: Het verbeteren van de akoestiek op kantoor hoeft niet per se duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende betaalbare en gemakkelijk te implementeren oplossingen beschikbaar. Bijvoorbeeld het plaatsen van geluidsabsorberende panelen, het gebruik van tapijten en gordijnen, en het installeren van scheidingswanden kunnen al een merkbaar verschil maken. Bovendien kunnen eenvoudige aanpassingen, zoals het herpositioneren van meubels of het gebruik van boekenplanken, al een merkbaar verschil maken in de akoestiek van een ruimte. Met een beetje onderzoek en creativiteit is het mogelijk om akoestische verbeteringen aan te brengen zonder een fortuin uit te geven. Het investeren in akoestische verbeteringen op kantoor kan uiteindelijk leiden tot een hogere productiviteit en tevredenheid van medewerkers.

Mythe 3: “Een open kantoorindeling is altijd de beste keuze.”

Realiteit: Open kantoorindelingen zijn populair vanwege hun veronderstelde voordelen op het gebied van samenwerking en communicatie. Echter, een open kantoor kan ook leiden tot geluidsproblemen en afleiding. Het gebrek aan visuele en akoestische privacy kan leiden tot verminderde concentratie en productiviteit. In plaats van te geloven dat een open kantoorindeling altijd de beste keuze is, is het belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van het bedrijf en de werknemers. Soms kan een combinatie van open en afgesloten ruimtes, waarbij rekening wordt gehouden met akoestische maatregelen, de ideale oplossing zijn.

Het is belangrijk om de mythes over akoestiek op kantoor te ontkrachten en een realistisch perspectief te hebben. Het creëren van een goede akoestiek op kantoor draagt bij aan een prettige en productieve werkomgeving. Door aandacht te besteden aan geluidsbeheersing, gebruik te maken van betaalbare oplossingen en rekening te houden met de specifieke behoeften van het bedrijf, kunnen werknemers profiteren van een verbeterde akoestiek en een verhoogde productiviteit.

 

Productiever werken dankzij een slimme kantoorinrichting? Onze interieurspecialisten geven je het gepaste advies. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via e-mail, ons telefoonnummer(+32 14 23 11 11)  of het contactformulier. Wij helpen je graag verder!

Lees ook

30
jul
Tip

Doen: muziek op kantoor

Muziek tijdens de werkuren? Voor sommigen klinkt het vreemd, terwijl het voor anderen de normaalste zaak van de wereld is. Wat blijkt? Muziek doet iets met je. In de file, tijdens je workout, op feestjes, én ook op het werk. Een reden te meer om de radio te laten spelen.

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.