Technische tekening bureaustoel
Milieu 28 juni 2021

Circulair visitekaartje : Econic 

Sinds 1970 ontwikkelen en produceren we kantoormeubilair. Hier vallen ook bureaustoelen onder met als voornaamste kenmerken; het optimaal zitcomfort en ergonomisch gecertificeerde bureaustoelen. De laatste jaren zetten we ook in op duurzaamheid. We maken al heel wat duurzame keuzes in onze dagdagelijkse activiteit, in de stoffen en in de opbouw van producten. Maar een circulaire bureaustoel miste nog.

1. Ecologisch

Om een bureaustoel ecologisch te maken, moesten we vooral het PUR schuim aanzienlijk verminderen. Deze component is namelijk het meest vervuilende van de hele opbouw van een bureaustoel. Schuim wordt steeds verlijmd op andere onderdelen waardoor het vaak niet meer gescheiden kan worden. Dus kwamen we op een nieuw idee voor de rugleuning van de stoel. We gingen niet meer voor een verlijmde rug met PUR schuim, noch voor een netweave rug. Voor wat dan wel?

Zwarte bureaustoel met logo

2. Technologie

We experimenteerden met een vernieuwende technologie. Hierbij wordt de stof over de rugleuning gespannen en krimpt het bij het verwarmen ervan. De vezels in de stof trekken op een bepaalde manier samen waardoor je een mooie spanning en ondersteuning op de rug krijgt. Het geeft een betere steun dan netweave en het is meer ecologisch dan een verlijmde rug met PUR schuim. Hierdoor verminderen we de hoeveelheid vervuilende PUR schuim aanzienlijk in de opbouw van onze nieuwe bureaustoel, Econic.

Stikmachine

 

3. Productie

De zitting bestaat nog steeds uit schuim, maar wordt niet meer verlijmd. Bovendien wordt de zitting met een andere techniek gestoffeerd. Vroeger werd de stof over de gehele lengte geniet. Hiervoor werden per stoel tientallen nietjes gebruikt. Na enkele investeringen van onder andere een nieuw naaimachine, kunnen we nu stofferen door middel van het aantrekken van een koordje. Dit wordt op voorhand in de stof gestikt en bij het stofferen strak aangetrokken. Je hoort het. Door slimme keuzes te maken in de opbouw van de bureaustoel en nieuwe technieken aan te wenden, ontwierpen we onze eerste circulaire bureaustoel. Een bureaustoel waar geen enkele permanente verbinding aan de pas komt.

Met de Econic bureaustoel combineren we het ergonomische, ecologische en iconische.

Wil jij deze stoel 10 werkdagen testen in je kantoor? Laat je gegevens hier achter.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.